Fascination kan være en genvej til skyggerne

– Nu tør jeg sige, jeg er troende. Og det har jeg ikke turdet hele mit liv, fordi det kræver, jo et vist mål af naivitet for et moderne menneske at sige: ’Jeg tror’. Og så afskriver du dig det her højintellektualiserede sammenhold, man er en del af, når man er skuespiller og kunstner.

Sådan siger skuespiller Lars Mikkelsen i et interview på DR,  i forbindelse med hans seneste rolle som præsten Johannes Krogh i DR´s nye tv-serie ”Herrens veje.”

Lars Mikkelsen er et af mange mennesker, som jeg er fascineret af. Og det har han været siden jeg mødte ham personligt i 2007, hvor jeg som pressechef kom til at arbejde sammen med ham i en stor lille forestilling ”Flammens muse”, en odyssé gennem nogle af William Shakespeares kendte skuespil.

Lars Mikkelsen er et fagligt begavet menneske, som hele tiden rykker sig professionelt, han er varm og imødekommende og så har jeg aldrig mødt en skuespiller, der i den grad kan tale med alle mennesker. Efter forestillingen, gik Lars ud og talte med mange publikummer, som sad i caféen og fordøjede aftens forestilling. Han tog sig simpelthen tid til at tale med dem. Det synes jeg er stort.

Hvad har fascination med skygger, at gøre?

*Skyggearbejde, som er en retning indenfor psykologi og coaching, der handler om at slutte fred med vores mørke og lyse skygger, finde ro, at favne os selv som de hele mennesker vi er uden at sætte dem i skammekrogen. Når vi fascineres af et menneske, besidder det menneske karaktertræk og egenskaber vi selv har, men som du ikke selv tør udleve eller udlever endnu.

Fascination er lyse skygger i os selv, som ikke bliver udlevet, fordi der er en blokering. Ofte er lyse skygger sat i skammekrogen, fordi vi er bange for at høre, hvad andre tænker om os og derfor ikke stiller os ud i vores eget lys. Så vi blokerer de lyse skygger.

Sådan fungerer det også med de mørke skygger. De sider i os selv vi ikke kan være med, ikke vil kaldes og ikke kan udstå i os selv, dem projekterer vi over på andre mennesker og håner dem for de egenskaber, fordi vi ikke selv kan rumme dem.

”Hun er godt nok jaloux”, ”Han er da møghammerende arrogant”, ”Hun er virkelig grådig”, kunne være udtalelser du har hørt eller selv sagt. Det fungerer på samme måde med de lyse skygger. ”Han er da for selvcenteret”, ”Hold da op hun fylder hele rummet”, eller ”Hun tror da virkelig hun er noget.” Alle de nævnte egenskaber, både mørke og lyse, er egenskaber du ikke selv kan være med, vil kaldes eller du gemmer væk.

Der er intet i vejen med ovennævnte egenskaber, så længe du favner dem og står ved dem, i stedet for at benægte dem. Når du benægter dem bliver de skygger.

Prøv at lav en liste på dem du fascineres af eller absolut ikke bryder dig om, har en negativ opfattelse omkring;

  1. Hvem fascineres du af?/Hvem bryder du dig ikke om eller har en negativ opfattelse omkring?
  2. Skriv så tre karaktertræk og egenskaber ud fra hver person – dem du fascineres af og dem du ikke bryder dig om. Tre karaktertræk og egenskaber ud fra hver.
  3. Kig på listen – Kan du genkende nogle af karaktertrækkene og egenskaberne i dig selv?

Listen kan være en genvej til, at se de skygger du ikke vil være med, både de lyse og de mørke. Det kræver bevidsthed at integrere skyggerne i dig selv og tid. Men listen er en fin lille genvej og indikator på, at finde dine egne karaktertræk og egenskaber du ikke folder ud.

Hvis du vil vide mere om skyggerne, så læs her – eller kontakt mig her

*Skyggearbejde udspringer af Carl Jungs personlighedsanalyser. Jung mente at vi skulle blive dem vi er, og favne både vores lyse og mørke sider i vores personlighed, altså hele mennesker, snarere end at være den bedste version af os selv. De fleste skygger, eller største skygger grundlægges i barndommen, hvor vi som børn er meget umiddelbare og i fuld kontakt med alle vores følelser, og hvor vi ikke har filtre til at sortere i, hvorfor mor og far skælder ud, og vi bliver skamfulde af vores opførelse. Derfor lærer vi hurtigt at gemme de sider væk. Skyggearbejde er en direkte nøgle til, at finde ud af hvorfor du ikke flytter dig eller der er områder i dit liv, hvor du ikke flytter dig og at du simpelthen ikke er der, hvor du gerne vil være.

Jung er kendt for at have sagt; ”Guldet ligger i mørket”, og ”Det du ikke kan leve med, vil ikke lade dig leve.”

By | 2017-09-26T10:46:46+00:00 september 26th, 2017|Coaching|0 Comments

Leave A Comment