Skyggearbejde udspringer af Carl Jungs personlighedsanalyser. Jung mente at vi skulle blive dem vi er, og favne både vores lyse og mørke sider i vores personlighed, altså være hele mennesker, snarere end at jagte og være den bedste version af os selv.
De fleste skygger, eller de største skygger grundlægges i vores barndom og opstår i nære relationer; far, mor, søskende, bedsteforældre, klasselærere og andre mennesker som har haft en stor betydning i vores opvækst. Vi er som børn afhængig af at tilhøre en gruppe, vi er meget umiddelbare og i fuld kontakt med ALLE vores følelser. Når vi er børn har vi ikke tilgang til de filtre, som kan sorterer i, hvorfor mor, far eller andre pludselig skælder ud over vores opførelse. Derfor bliver vi skamfulde og lærer hurtigt at gemme de sider væk. Vi lærer også hurtigt, hvilken opførelse vi får ros for og den viser sig ofte, at blive den mest fremtrædende i vores personlighed, fordi vi har sat gang i en forsvarsmekanisme og derfor overkompenserer vi for alt det vi ikke må være. Filtrene til at sorterer i, at mor eller far for eksempel havde en dårlig dag på arbejdet, er først fuldt udviklet i 11-12 års alderen.
Skyggearbejde er værktøjer som bruges indenfor psykologien og coachingen. Og kan være en direkte nøgle til, at finde ud af hvorfor du ikke flytter dig eller hvorfor der er områder i dit liv, som ikke får ny energi, eller at du simpelthen ikke er der, hvor du gerne vil være. Derfor kan det være en oplagt terapi- og coachingform.
I skyggearbejdet ligger den mest selvkærlige vej til; frihed, accept, styrke, mentalt overblik, overskud, energi og en karismatisk personlighed. Netop at stå stærkt i sig selv trods udfordringer og erkendelsen af ikke at være perfekt. Når vi jagter det perfekte, bedrager vi os selv, fordi vi tror at al det perfekte ligger der, hvor lykken bor, men det gør den sjældent.
Skyggearbejde har både lyse og mørke skygger. Det kan for mange være ligeså svært at stå i sit lys, som det kan være at få øje på sin mørke skygge. Men de fleste kan bedre identificere deres mørke skygger end de lyse.
Når vi undertrykker og gemmer sider i os selv, skjuler vi egenskaber og karaktertræk vi ikke vil være med og vi gør alt for at andre ikke skal opdage, det vi ikke kan lide ved os selv.
F.eks. fra mit eget liv, blev jeg skammet meget ud, da jeg var 6 år gammel, at jeg var dum, snot dum. Det var en frygtelig og grim oplevelse, selvom den ikke lyder så dramatisk. Men for at forklare det næste, der sker med skyggen – Derfor blev min underliggende dedikation til mig selv, at gøre alt hvad jeg kunne for, at ingen opdagede at jeg var dum. Jeg ragede viden til mig. En anden mørk skygge for mig er grådighed. Jeg har reageret meget på grådighed, når jeg så andre være grådige med mad, penge og værdier reagerede jeg. Men jeg er også grådig – min grådighed viste sig på viden. Min skygge var ikke udad reagerende, men indadtil.
Alle skygger har en gave, både de mørke og de lyse skygger. Min gave i dumheden og grådigheden blev viden. Som Jung siger; ”Guldet ligger i mørket.”
Det du ikke kan identificere dig med i dig selv, reagerer du negativt på hos andre eller er uforstående overfor. Du kan se det i andre, men har meget svært ved at se det i dig selv. Derfor projicerer vi egenskaberne over på andre eller dømmer dem i andre mennesker.
Typisk vil det være noget der rokker ved dit selvbillede eller en adfærd du føler dig hævet over. En grundsætning indenfor skyggearbejdet er en form for lakmusprøve på, hvad du ikke kan identificere dig med og som kan være en skygge.
Sætningen lyder;
Meget kan du kalde mig, men jeg er i hvert fald ikke_____________________(indsæt selv)
Mit eget eksempel:
Meget kan du kalde mig, men jeg er i hvert fald ikke dum!
Prøv selv:
- Skriv tre egenskaber du kan identificere dig stærkt med. Det skal være tre positive egenskaber du typisk vil bruge til at beskrive dig selv med.
- Find derefter de tre ords diametrale modsætning. Hvis du for eksempel har skrevet; Varm, klog og åben – kunne skyggeordene være; kold, dum og lukket.
Endnu en lakmusprøve er ikke at dømme dig selv, men prøve at favne dine skyggeord og byde dem indenfor.
Sådan bliver vi hele mennesker
Når en af dine nærmeste kommer hen til dig og fyrer løs om at du er en stor narcissist, eller som i mit eksempel dum, og du kan trække på skuldrene og sige; ja, det er jeg også. Så har du integreret skyggen. Ofte niver, smerter og det er grimt at integrere sine skygger, men det er netop idéen med at kunne stå i og være med dem.
Carl Jung sagde også;”I would rather be whole than good.” Og med det mente han, at være i stand til at mærke, rumme og forstå alle egenskaberne af sig selv. Det hele. Det grimme som det smukke. For det er essensen af skyggearbejdet – vi er det hele.
Vil du vide mere om skyggearbejdet kan du læse her eller du kan kontakte mig her.
Leave A Comment